0 Shares 512 Views

Althaia facilita l’accés virtual a les imatges clíniques dels pacients en substitució de les còpies en CD

19 de juny de 2020
512 Views

És un projecte pioner en el sistema públic de salut català que facilita l’accés a aquesta informació, evita desplaçaments i fa més eficient la tasca dels professionals.

El nou sistema d’imatge clínica digital permet que els usuaris puguin consultar aquesta informació de forma telemàtica sense haver de sol·licitar-ne una còpia.

Els pacients de la Fundació Althaia que hagin d’accedir a les imatges clíniques incloses en la seva història clínica, com poden ser radiografies, mamografies, TAC o ressonàncies magnètiques, tenen a l’abast a partir d’ara un nou sistema digital, desenvolupat per la institució, que permet consultar-les de forma telemàtica. D’aquesta manera, ja no cal que en sol·licitin una còpia, que fins ara es facilitava en suport CD o DVD. El projecte d’imatge clínica digital d’Althaia, que és pioner en el sistema públic de salut català i que es va concebre i desenvolupar abans de la crisi de la covid-19, pren ara més sentit que mai ja que apropa la institució als usuaris alhora que evita que s’hagin de desplaçar a l’hospital.

A més, repercuteix positivament en el medi ambient, suposa un estalvi econòmic al mateix temps que optimitza i fa més eficient la tasca dels professionals. Aquesta nova eina carrega les imatges directament des dels servidors d’Althaia, sense passar per sistemes externs, fet que garanteix la seguretat i privacitat de la documentació.

Les imatges mèdiques es publiquen en la història clínica compartida de Catalunya (HC3), sistema que utilitzen els professionals per consultar aquest tipus d’informació, però no es visualitzen a La Meva Salut (LMS), de manera que els pacients no hi tenen accés. Tot i això, hi ha situacions diverses en què els usuaris necessiten disposar d’aquestes imatges, per exemple quan han d’acudir a especialistes o professionals de centres no inclosos en la xarxa pública catalana i, per tant, sense accés a l’HC3.

Fins ara, per accedir-hi s’havia de fer la sol·licitud al Servei de Documentació i Informació Clínica d’Althaia, que en preparava una còpia. Un procés que majoritàriament s’havia de fer presencialment per una qüestió de protecció de dades. L’any 2019 es van lliurar més de 3.200 CD i DVD amb imatges mèdiques.

Amb el nou projecte, ja no cal que els usuaris demanin una còpia d’aquesta informació ni que s’hagin de desplaçar per aconseguir-la. A partir d’ara, cada prova que vagi associada a una imatge clínica té un número de referència que apareix de forma automàtica en l’informe de la prova. Un informe que el pacient pot consultar sempre a través de La Meva Salut o bé pot sol·licitar a Documentació i Informació Clínica, on també s’haurà d’adreçar si la prova no disposa d’informe.

Per accedir a les imatges de la prova, només cal disposar d’un ordinador i entrar a IMATGES, accessible des de la portada de la pàgina web d’Althaia. Una vegada a dins, per visualitzar les imatges, s’ha d’introduir el número de referència concret de cada una de les proves.

El projecte d’imatge mèdica digital és una proposta dels professionals del servei Documentació i Informació Clínica de la institució. S’ha desenvolupat conjuntament entre el departament de Transformació digital, sistemes d’informació i TIC i Documentació i Informació Clínica i s’ha vehiculat a partir del recent creat Comitè d’Innovació Digital d’Althaia.

Beneficis del nou sistema

Les còpies en CD i DVD tenen diferents inconvenients, com poden ser incidències informàtiques a l’hora de gravar les imatges i el fet que molts ordinadors no disposen actualment de disquetera CD/DVD, a més dels possibles problemes de lectura. Cal tenir en compte també que el temps de gravació és sovint llarg, pot anar des dels cinc minuts per gravar tres radiografies fins a mitja hora per a una ressonància magnètica de mama.

A més de facilitar l’accés a aquesta informació, la posada en marxa d’aquest sistema estalvia el desplaçament i l’espera dels usuaris, que ja no s’han de traslladar presencialment al servei de Documentació i Informació Clínica per obtenir les seves imatges mèdiques. L’únic requisit és que aquestes persones estiguin donades d’alta a La Meva Salut o disposin de signatura electrònica per poder acreditar la seva identitat. La crisi del coronavirus SARS-CoV-2 ha posat de manifest la importància de tenir habilitats canals no presencials, ja siguin telefònics o telemàtics com és aquest cas, que faciliten la relació entre els usuaris i la institució. També repercuteix positivament en el medi ambient ja que es prescindeix dels CD i DVD.

En definitiva, aquest nou sistema permet fer una gestió més eficient del temps dels professionals i, alhora, del dels usuaris.

De moment, aquest nou accés virtual permet visualitzar les imatges radiològiques. En una fase posterior s’ampliarà a les imatges endoscòpiques i als electrocardiogrames, entre d’altres.

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Aprenem tot jugant i experimentant
44 views
44 views

Aprenem tot jugant i experimentant

Llar d'Infants Les Oliveres - 19 d'abril de 2024
No és veritat – Mireia Calafell
52 views
52 views

No és veritat – Mireia Calafell

Francesc Canellas - 19 d'abril de 2024
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com