Dilluns al vespre, el Palau de Pedralbes va acollir l’acte oficial de reconeixement dels nous Vins de Finca Qualificada, una distinció que posa en valor l’excel·lència, l’origen i la singularitat de projectes vitivinícoles arrelats al territori. L’acte va estar organitzat per l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
En el marc d’aquesta cerimònia, el Celler Collbaix va ser guardonat amb la qualificació de Vi de Finca Qualificada pel seu vi negre Singular de Collbaix, anyada 2018, elaborat exclusivament amb Cabernet Sauvignon i criat durant 20 mesos en botes de roure francès, amb una posterior criança mínima de 24 mesos en ampolla abans de la seva sortida al mercat. Es tracta d’un vi que expressa amb precisió el caràcter del seu entorn i el treball acurat a la vinya i al celler.
Els Vins de Finca Qualificada (VFQ) representen el màxim nivell de reconeixement dins d’una Denominació d’Origen a Catalunya. Aquesta distinció s’atorga a vins que provenen d’un entorn geogràfic molt delimitat —d’una extensió inferior a la d’un terme municipal— i que presenten característiques pròpies derivades del sòl, el microclima i la gestió vitivinícola. El nom del vi ha d’estar estretament vinculat a les vinyes d’on procedeix i ha de comptar amb l’informe favorable del Consell Regulador corresponent.
El Singular Negre de Collbaix destaca per la seva intensitat aromàtica i complexitat, amb predomini de fruita vermella i de bosc, notes dolces de caramel i cacau, i records balsàmics i minerals. En boca és un vi ampli, rodó i untuós, amb bona acidesa, tanins equilibrats i un final llarg i persistent, amb un notable potencial d’evolució durant els propers anys.
Per obtenir la qualificació de Vi de Finca Qualificada, els vins han de complir requisits molt exigents, entre els quals destaquen una antiguitat mínima de 10 anys dins el registre de la Denominació d’Origen; un rendiment de producció a la vinya com a mínim un 15% inferior al màxim permès per la DO; i una valoració superior per part del comitè de tast. A més, el propietari de les vinyes ha de coincidir amb el de la bodega, l’elaboració s’ha de dur a terme a la mateixa finca o en un celler proper, i el projecte ha d’acreditar una trajectòria consolidada de prestigi i qualitat al mercat durant almenys una dècada.
Amb aquest reconeixement, el Celler Collbaix reafirma el seu compromís amb una viticultura de qualitat, respectuosa amb l’entorn i fidel a la identitat del territori, consolidant-se com un referent dins el panorama vitivinícola català.
Així mateix, la DO Pla de Bages consolida el seu prestigi, ja que el territori compta actualment amb cinc Vins de Finca Qualificada: Arnau Oller i Especial Picapoll Negre d’Heretat Oller del Mas; Abadal 3.9 del celler Abadal; i Singular Blanc i Singular Negre del Celler Collbaix, tots ells emparats per la Denominació d’Origen Pla de Bages.
