0 Shares 300 Views

Opinions de sobretaula

18 de juny de 2022
300 Views

JOCS OLIMPICS D’HIVERN 2030

L’organització dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030 és un tema candent que a mi, que vaig formar part de l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, em fa reflexionar respecte de l’oportunitat de la seva celebració.

En aquella època, ara fa 30 anys, vaig viure en primera persona i amb molta intensitat l’experiència de formar part, durant més de 4 anys, d’una organització tan important com va ser aquella, i de la il·lusió amb què la vivien tots els implicats i la ciutadania en general.

Però també em va tocar viure com un company de l’organització va ser acomiadat, quan ja faltaven poques setmanes per la celebració dels Jocs, pel fet que militava en un partit independentista i la junta de seguretat en què hi participava la policia nacional i la Guàrdia Civil, van fer que es prengués aquesta resolució per evitar que el moviment independentista pogués fer alguna actuació des de dins del comitè organitzador. Cal recordar que en aquelles dates el Jutge Garzón va fer empresonar a una colla d’independentistes catalans per evitar possibles actes que donessin una mala imatge d’Espanya.

La presentació de la candidatura dels Jocs d’hivern del 2030 als Pirineus, amb la participació de l’Aragó, pivota, al meu parer, sobre tres eixos. El tècnic, el mediambiental i el polític. I de la valoració de cadascun d’ells en puc donar la meva opinió respecte de l’oportunitat o no de presentar aquesta candidatura al Comitè Olímpic Internacional.

Pel que fa a la part tècnica, a les estacions catalanes s’hi han organitzat diverses competicions dels campionats d’Europa i de la copa del món d’esquí amb un gran èxit, i les estacions d’esquí de l’Aragó també són prou grans i bones per a poder-ne acollir. Per aquí podríem dir que la resposta seria positiva, ja que els Pirineus poden ser un nexe d’unió i de
trobada d’interessos en comú. Per altra banda, hi ha estudis que auguren que el 2030 la manca de neu serà una realitat, i, per tant, l’organització d’unes competicions olímpiques pot voler suposar unes despeses importants en neu artificial. Vistos els dos elements de la part tècnica jo diria que la valoració, sobre 10, estaria en un 6 a favor i un 4 en contra de la presentació de la candidatura.

Pel que fa a la part mediambiental, la valoració la tinc més dubtosa, ja que, si bé els qui defensen la viabilitat del projecte diuen que es tindrien en compte totes les mesures que calguessin per evitar la degradació de la naturalesa que pugui suposar la millora de les infraestructures actuals, carreteres, serveis a les pistes, neu artificial, noves instal·lacions
esportives…, també hi ha una part de la gent del territori que estan en contra perquè opinen que els Jocs anirien en contra dels qui habiten en aquelles comarques i viuen de la ramaderia i l’agricultura, o senzillament gaudeixen d’una natura que es veuria afectada negativament.

La meva valoració sobre 10 seria de 5 a 5.

Finalment pel que fa a l’aspecte polític d’aquest projecte, tinc molt clar que la meva decisió seria un NO rotund, 10 punts a la no presentació d’aquesta candidatura. Aquest posicionament és la part més fàcil d’argumentar, ja que els motius que el govern espanyol està donant per presentar aquesta candidatura conjunta entre Catalunya i Aragó són els
de fer palès, davant de l’opinió internacional, que les relacions entre el govern català i l’espanyol són bones i que ja s’han deixat de banda les demandes d’autodeterminació i independència. Aquesta maniobra del govern espanyol no té en compte que la voluntat d’independència de bona part del poble català, que es va fer evident en el referèndum de
l’1 d’octubre i en les moltes manifestacions de les diades de l’11 de setembre, continua present en la societat civil, encara que molts dels polítics catalans no ho vulguin fer palès i ho amaguin en imaginàries i irreals taules de negociació.

Jo només acceptaria una candidatura conjunta si Catalunya fos independent o bé aquesta es plantegés amb Andorra, però mentre siguem una autonomia controlada i espoliada per l’estat espanyol, presentar una candidatura amb l’Aragó és acceptar que som i volem ser part d’aquest estat espanyol que ni ens estima ni ens estimarà mai.

Per tot això jo no soc partidari del fet que Catalunya presenti la candidatura als jocs d’hivern del 2030 conjuntament amb l’Aragó.

 

Deixa el teu comentari:

El teu correu electrònic no sortirà publicat

 

Més articles de la categoria

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com